Ábel Endre
Írta: nnorbert - Dátum: 2015. február 09. 15:13:28

Magamról

Ezzel a csaknem teljesen feledésbe merült mesterséggel már évek óta foglalkozom aktívan. 2004-ben több munkámat is elismerte a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, és lehetőségem nyílt ezek bemutatására az Iparművészeti- és a Nemzeti Múzeumban. Autentikus, színvonalas termékeimet szívesen készítem egyesületeknek, hagyományőrző csoportoknak, és természetesen magánszemélyeknek is. Vállalom sodronyingek, kámzsák, sodronykesztyűk, sodrony lábvértek, mellvértek, sodronyszoknyák készítését, valamint sisakok sodronyozását.
Ha felkeltettem érdeklődését, szívesen fogadom jelentkezését.
Elérhetőségem a következő:
mobil: 06-20-412-9333  -  drótposta: abelendre@gmail.com

Ábel Endre
sodronypáncél készítő

 

Történelmi áttekintés

Ennek az ősi, keletről származó mesterségnek az eredete India felé mutat, ahonnan az arabok a II. század folyamán vették át, és csakhamar otthonos védőfegyverzetükké vált. Használták a görögök, a rómaiak, később a germánok is, akiken keresztül Európát is meghódította. Védelemül szolgált a szúrás és vágás ellen, és könnyűsége folytán nem gátolta viselőjét a mozgásban.

A sodronyvért tulajdonképpen fémgyűrűk összekapcsolódása, mely nagy felületet alkotva alkalmas a test védelmére a közelharcban.

 

ADATLAP

Név: Ábel Endre
Mesterség megnevezése: sodronypáncél készítő
Elért címek: Nívódíj
Mobil: 06-20-412-9333
Email: abelendre@gmail.com
Saját honlap: abelendre.hu
Más előfordulási hely a z interneten: www.youtube.com
Elért szakmai elismerések és ezek időpontja:

Kiállítások:

Fotók