Programjaink
Adószámunk
18676381-1-13
Számlaszámunk
Takarékbank Zrt.: 64800080-18009279-00000000
Zsigmond Vince

Művészcsaládban nőttem fel, néhai Édesanyám keramikus volt, Édesapám ipari formatervező művész, a mai napig aktív. Szerették és jól ismerték a magyar népművészetet, amely némi gyűjtőszenvedéllyel is társult, így otthonunkat a mai napig számos általuk gyűjtött tárgy is díszíti, amelyet az idők folyamán mi is gazdagítottunk. Szüleim elsősorban bútorokat és fazekas tárgyakat gyűjtöttek, mi ezen kívül – feleségem mestersége révén, érthető módon – szőtteseket is, illetve Zsuzsa első szövőszéke is egy igen szép, XIX. század végi sárközi szövőszék, amely túl azon, hogy a mai napig használatban van, szobánk egyik dísze. Édesanyám figurális tárgyainak egy részén is határozottan felismerhető a népművészet hatása.

Fivéremmel nemcsak a művészetek iránti fogékonyságot kaptuk az „anyatejjel”, de napi szinten éltünk együtt a tárgyalkotással, láttuk annak örömét és nehézségeit, összetettségét. Édesanyám nemcsak tervező művész volt, hanem nagy mesterségbeli tudással is rendelkezett. Kiválóan korongozott, a kémlelőnyíláson meglesett szín alapján tudta, mikor kell kikapcsolni a kemencét. Édesapám is ügyes kezű ember, jól tud esztergálni, kovácsolni is tud, a ház körül sok mindent saját kezűleg csinált meg, illetve ahogy nőttünk, velünk együtt.

Az élet csodája, a növények világa engem más hivatás felé terelt, kertészettel, botanikával, természetvédelemmel, újabban fenntarthatósággal is foglalkozom, de a művészetek, a népművészet szeretete megmaradt, így hivatásomnál fogva bárhol járok a világban, ha tehetem, ott is igyekszem megnézni művészeti alkotásokat, történeti emlékeket, esetleg hozok is haza valamilyen igényes tárgyat. Tényleg csak a példa kedvéért: Mexikóból kézzel szőtt gyapjú poncho-t, kézzel font sombrero-t, tarahumara kerámiát és fonott kosárkákat, Guatemalából egy teljes rend kézzel készített női népviseletet hoztam egy hosszabb gyűjtőexpedícióról. Finnországból nyírfakéregből készített kézműves tárgyakkal tértem haza.

Nagy öröm számomra, hogy feleségem anyai hivatásán túl a népművészetben teljesedik ki és szebbnél szebb tárgyakat alkot, amelyekkel környezete és szakmája elismerését is kivívja. Mindezzel házunk egyes helyiségeinek műhely jellegét is továbbviszi, amely számomra különösen kedves, hiszen egész gyermekkoromat ez az életforma hatotta át. Nagyra becsülöm kézműves mesterségét, hiszen tisztában vagyok vele, hogy az anyagismerettől a technológiáig ez mennyi tudást, tapasztalatot, gyakorlatot, stb., vagyis mesterségbeli tudást kíván.

 

Elérhetőség:

zsigmondv@gmail.com

 

Saját készítésű pánsípommal

 

Partnereink
Támogatóink